Bevillingsdetaljer – Biologisk Institut - Københavns Universitet

BIO > Nyheder > Bevillinger > Bevillingsdetaljer

A protein quality control pathway that monitors exocytosis

Dato: 01-05-2017
Beløb: 2.145.527 kr.
Bevillingstager: Lektor Rasmus Hartmann-Petersen, Sektion for Biomolekylære Videnskaber
Bevillingsgiver: Det Frie Forskningsråd | Natur og Univers
Projektbeskrivelse: En række sygdomme, såsom Parkinsons syge og Alzheimers syndrom er kendetegnet ved forekomsten af misfoldede proteiner (proteiner som har mistet deres native tredimensionelle struktur). For at modvirke de skadelige virkninger af proteinmisfoldning har vores celler udviklet et omfattende kvalitetskontrolsystem, der konstant overvåger cellen for misfoldede proteiner, og når et sådant protein detekteres, sker en af to ting: enten vil såkaldte molekylære chaperoner forsøge at genfolde proteinet tilbage til dets native form, eller også fjernes proteinet fra cellen via reguleret nedbrydning. I de senere år har vi opnået stor viden om proteinkvalitetskontrol for proteiner, som udskilles af cellen, samt for proteiner i cellekernen. Derimod vides der ikke meget om, hvordan de proteiner som findes i cellens cytosol (hvilket er langt størstedelen af proteinerne) kvalitetstjekkes og nedbrydes. Her foreslår vi gennem en række genetiske, biokemiske og cellulære forsøg at studere denne del af cellers kvalitetskontrol.