Bevillingsdetaljer – Biologisk Institut - Københavns Universitet

Solutions to Extreme Life in a Global Fungus

Dato: 01-05-2017
Beløb: 5.871.506 kr.
Bevillingstager: Lektor Michael Thomas-Poulsen, Sektion for Økologi og Evolution
Bevillingsgiver: Det Frie Forskningsråd | Natur og Univers
Projektbeskrivelse: Mithal Jiskani fra Sindh Agriculture University i Pakistan skriver på sin hjemmeside om ørkensvampen Podaxis pistilaris, at den som andre svampe kan dyrkes, men den er lidt anderledes: Den behøver ikke et kunstigt fremstillet vækstmedie, men de mikroskopiske sporer fra den modne svamp sås blot direkte i sand og vandes et par gange om dagen. Sporerne spirer og danner et mycelium, og efter en måneds tid kan man høste frugten af sit arbejde: Op til 15 cm høje paddehatte, der kan spises eller bruges som medicin. Det er helt uvist, hvordan svampen kan overleve så ekstreme forhold som at spire og vokse på nærmest ingenting i ørkensand. Ud over at kunne overleve ekstrem tørke lever nogle Podaxis-arter af græs indsamlet af termitter. For at opnå en langt bedre forståelse af hvordan svampe er tilpasset ekstreme miljøer vil vi bruge genom- og mikrobiologiske metoder i en tilbundsgående undersøgelse af tilpasninger til ekstremt liv. Podaxis er ideelle svampe til studiet, da arterne i denne slægt har udviklet løsninger på ekstreme abiotiske og biotiske udfordringer: Ørkenarter overlever ekstrem tørke, og arter, der vokser på termitbo, modstår termitternes stærke forsvar mod, at svampen udnytter deres resurser. Det giver os en enestående mulighed for at karakterisere gener for tørketilpasninger, enzymer, der bidrager til at trække resurser fra næringsfattige miljøer, samt antibiotika, som svampen kan bruge som insekticider i kampen mod termitter.