Duften afgør om du er ven eller fjende – Biologisk Institut - Københavns Universitet

BIO > Nyheder > Pressemeddelelser > Duften afgør om du er ...

16. april 2009

Duften afgør om du er ven eller fjende

Myrer er ikke i tvivl: Hvem skal lukkes ind, og hvem skal ikke? Har du den forkerte duft kan det betyde en kamp på liv og død, mens myrer med samme duft lukkes ind i myretuens beskyttende fællesskab, viser ny forskning fra Biologisk Institut ved København Universitet.

Dufte og lugte har til alle tider betydet meget for os mennesker, hvad angår tiltrækning eller det modsatte. Det samme er tilfældet med myrer, men her afgør duften, om du bliver lukket ind i ”det gode selskab” eller holdes ude af myretuen i en kamp på liv og død. Myrer fra andre kolonier med andre dufte er nemlig alt andet end velkomne, selvom de er artsfæller.

Det er et internationalt forskerteam ved Biologisk Institut, Centre for Social Evolution, på Københavns Univesitet under ledelse af den italienske lektor, Patrizia d’Ettorre, der står bag de nye opdagelser.

Normalt genkender myrer hinanden på lugten. Myrer i den samme koloni har en helt unik duft, – et kemisk kendetegn eller pas så at sige, så den kan identificeres af resten af boets myrer.

Forskergruppen har tidligere bevist, at myrer kan lagre forskellige dufte i deres hukommelse, så de kan skelne mellem individer og deres tilhørsforhold til deres respektive forskellige kolonier.

De seneste data peger imidlertid på, at myrer ikke vælger sine venner TIL, men derimod vælger sine fjender FRA. Når en myre møder en anden med ukendt duft, indleder de således evolutionens kamp om plads og overlevelse.

Forskerne på Biologisk Institut er internationalt kendte for deres studier af myrer og deres sociale liv. Myrernes dufte har også afgørende betydning for deres indbyrdes sociale liv, adfærd og reproduktion i et bo. Studier fra blandt andet 2007 viste, at myrernes dufte er deres ”kemiske kendetegn”, der også kan have en afgørende betydning for hierarkiet i en myrekoloni. Via dufte kan dronninger også skelne mellem individer, så når hierarkiet er etableret genkendes den stærkeste dronning på hendes duft, og de svageste dronninger sendes ud på arbejde.

I myrernes verden er ”det svage køn” det stærkeste. Men ikke mere end, at arbejder-myrer slår ”overflødige dronninger” ihjel, så der kun er en tilbage i boet. I andre tilfælde kæmper myredronninger indbyrdes om magten til døden, så der kun er en tilbage til at herske over koloniens arbejdere og soldater.

Sådan har den gængse opfattelse været af myrernes univers med op mod 12.000 forskellige arter på verdensplan. Men nu har det internationale forskerhold på Københavns Universitet også fundet ud af, at der er myrearter, hvor dronningerne godt nok kæmper om magten, men lader nåde gå for ret, så de svagere dronninger efter kampen får en naturlig plads i hierarkiet på forskellig vis.

Yderligere information:
Lektor Patrizia d’Ettorre 28 75 20 72 eller journalist Svend Thaning på 28 75 42 81.