'Havets Koralvæsner' - visuel klimaforskning og formidling
Du har nu muligheden for at få et helt forunderligt kig ind i korallernes fantastiske verden. Projektet 'Havets Koralvæsner', der er et samarbejde mellem forskere på Biologisk Institut, Forskningens Døgn og Københavns Kommune præsenteres i Kulturhuset Indre By (KIBY) d. 24.–29. april 2022 samt rundt omkring i København i uge 16, 2022.

'Havets Koralvæsner' er en udstilling om koralforskning, der er skabt i tæt samarbejde mellem koralforskere ved Marinbiologisk sektion, Biologisk Institut, Københavns Universitet (under ledelse af professor Michael Kühl), dokumentarfilminstruktør og visuel formidler Maja Friis samt projektleder Sofie Mønster. Udstillingen fokuserer på at formidle viden om de koraldyr, der danner tropiske koralrev, som er et af klodens mest truede økosystemer som direkte konsekvens af klimaforandringerne.
Installationen er et oplevelsesrum, hvor korallernes makroskopiske liv og den seneste koralforskning formidles gennem levende billeder og lyd. Her kan man også møde forskere i en anderledes ramme og besøge et korallaboratorium med levende koraller.
- Professor Michael Kühl siger, ''Mange har sikkert hørt om, at koralrevene er truet af klimaforandringerne, og begreber såsom "koralblegning" og ”massedød på Great Barrier Reef” trækker overskrifter i medierne i disse år. Men hvad er det egentlig for nogle organismer, der opbygger koralrev, og hvordan er de truet? Det er noget af dét, vi gerne vil formidle i udstillingen. Her zoomer vi helt ind på koralrevets byggesten, og for nogle vil det måske være overraskende, at koraller faktisk er levende væsener, hvor bitte små polypdyr i samspil med deres algesymbionter danner store revformationer så som Great Barrier Reef, der kan ses fra rummet.’
- ´Som forsker kan det nogen gange være svært at få folk til at relatere til de organismer eller systemer man arbejder med. Jeg synes derfor, det er en spændende ny tilgang til vidensformidling af klimakrisen at samarbejde med kunstnere. I udstillingen vil vi gerne give de besøgende en umiddelbar, visuel oplevelse af koraller helt tæt på. Dette håber vi vil skabe en nysgerrighed til at gå i dialog med de tilstedeværende forskere og biologistuderende, som vil være klar til at fortælle mere om koraller, og hvordan klimaforandringer truer koralrevene.’, afslutter Michael Kühl.

I tilknytning til installationen etableres workshops for skoleklasser og udendørs projektioner af koraldyrene rundt omkring i København. Derudover præsenteres 3 talks, med bl.a. professor Katherine Richardson, ph.d. Gry Worre Hallberg og Rektor for Filmskolen Tine Fischer, hvor mødet mellem forskning, klima og kunst diskuteres i dialog med publikum.
Udstillingen 'Havets Koralvæsner / Breathing Coral' åbner søndag d. 24. april kl. 15:00-20:00 og har åbnet alle dage indtil d. 29. april kl. 15-21:30.
Du kan følge forskernes arbejde i laboratoriet her
Læs mere om Forskningens Døgn og programmet for hele ugen her
Kontakt
Professor Michael Kühl
Marinbiologisk Sektion, Biologisk Institut
Tlf. +45 4047 6304
Mail: mkuhl@bio.ku.dk
Twitter: @Microsensing
Ph.d.-studerende Gabriel Ferreira
Marinbiologisk Sektion, Biologisk Institut
Tlf. +45 3532 1048
Mail: gabriel.ferreira@bio.ku.dk
Postdoc Elena Bollati
Marinbiologisk Sektion, Biologisk Institut
Tlf. +45 3532 4798
Mail: elena.bollati@bio.ku.dk
Twitter: @ElenaBollati
Postdoc Cesar Pacherres
Marinbiologisk Sektion, Biologisk Institut
Tlf. +45 3532 7177
Mail: cesar.pacherres@bio.ku.dk
Twitter: @pacherres_co
Ph.d.-studerende Ole Bjørn Brodnicke
Marinbiologisk Sektion, Biologisk Institut
Tlf. +45 3533 3071
Mail: ole.brodnicke@bio.ku.dk
Twitter: @OBrodnicke
Helle Blæsild
Teamleder PR & Kommunikation
Biologisk Institut
Tlf. +45 2875 2076
Mail: helleb@bio.ku.dk