14. september 2021

Villum Experiment-millioner til Anders Garm

Funding

Har man virkelig brug for en hjerne for at lære noget? Hvert år uddeler VILLUM FONDEN op mod 100 mio risikovillige kroner til at støtte de vildeste og mest udfordrende forskningsidéer. Anders Garm fra Biologisk Institut er kommet gennem udvælgelses-nåleøjet med projektet: Learning without a conventional brain

Årets Villum Experiment-bevillingsmodtagere er udvalgt blandt et skarpt felt på næsten 400 ansøgere. Da ansøgerne er anonymiseret for det internationale bedømmelsesudvalg – som dermed ikke kan skele til tidligere karriere og  meritter – vurderes forskningsidéerne udelukkende ud fra deres potentiale til at udfordre normen og ændre verden.

Anders Garm vil undersøge, hvorvidt avanceret læring finder sted i en særlig dyrerække kaldet Cnidaria eller polypdyr. Polypdyr, som tæller både vandmænd, søanemoner og koraller, adskiller sig fra mange andre dyr ved ikke at have en konventionel hjerne.
De var til gengæld blandt de første, der udviklede et nervesystem.

Foto: Jan Bielecki

Det synes helt afgørende at kunne lære af sine fejl for at overleve i en farlig og omskiftelig verden – en evne, der normalt tilskrives hjernen. Hypotesen i Anders Garms projekt er dog, at avanceret læring ikke kræver en central hjerne, men i stedet er en grundlæggende funktion ved nervesystemet. 

Hvis den vilde idé viser sig at holde stik, vil det rokke ved vores grundlæggende forståelse af læring og hukommelse.

Anders Garm har modtaget godt 2 mio kr til at finansiere projektet de næste 2 år.

Læs VILLUM FONDENS pressemeddelelse

/ Sidsel Kretzschmer Henriksen