13. februar 2015

Hvordan en celle kan forandre sig til en anden

Enhancers

Forskere fra Københavns Universitet og det internationale FANTOM5 konsortium har gjort væsentlige fremskridt i at løse et af de mest fremtrædne mysterier i cellebiologiens verden – hvordan en celle kan udvikles til en anden.

Kroppen består af mere end 400 forskellige celletyper, som ser meget forskellige ud og har specialiserede funktioner. Der er nerveceller, der aldrig deler sig og kan blive op til næsten 1 meter lange, mens celler i huden er mikroskopiske i størrelsen, men udskiftes med nye en gang om måneden. Alligevel har alle disse celler det samme DNA og de samme gener, og alle celler i kroppen stammer fra det samme befrugtede æg. Den proces, der regulerer, hvordan en celle kan transformere (differentiere) til én bestemt celletype er stadig lidt af et mysterium, men det er ikke desto mindre årsagen til, at vores krop er så unik og kompleks.

Professor Albin Sandelin fra Biologisk Institut og en del af FANTOM konsortiet siger: “Vi har undersøgt, hvordan celler differentierer fra én celle til en anden. Vi ved, at generne aktiveres forskelligt i cellen, og at dét er afgørende for hvilken specific cellefunktion, den får. Vi har nu afsluttet et studium, hvor vi har undersøgt næsten 30 forskellige tidsserier, hvor vi har målt, hvad der sker, når en celle differentierer til en anden”.

Kædereaktion der starter med en ”switch”

Albin Sandelin fortsætter: ”Vi ved, at der i nærheden af de gener, der aktiveres når en differentiering starter, findes nogle områder - enhancer regioner, der fungerer som en slags ”kontakt”. Ved aktivering, tændes kontakten og booster aflæsningen af genet yderligere. Vi har nu set, at denne enhancer-effekt sker ca. 15 minutter før genet aktiveres. Den første enhancer-aktivitet sætter nærmest en domino-effekt i gang i cellens genaktivitet, hvor flere gener bliver tændt løbende i bestemte tidsrum. Det er fantastisk nu at kunne følge cellens liv over tid – og det gør os i stand til at forudse meget mere om cellers generelle liv og skæbne”.

Disse opdagelser giver forskerne generelle retningslinjer for, hvordan en celle kan udvikles til forskellige celletyper. Det øger desuden forståelsen for, hvordan sygdomme opstår – og hvordan de kan behandles ud fra unikke, genetiske fingeraftryk.

Kontakt

Professor Albin Sandelin
Biologisk Institut og BRIC
Tel +45 22456668
albin@binf.ku.dk

Ph.d.-studerende Kristoffer Vitting-Seerup
Biologisk Institut og BRIC
kristoffer.vittingseerup@bio.ku.dk

Postdoc Robin Andersson
Biologisk Institut og BRIC
robin@binf.ku.dk

Emner