Svampemand får prisen som ”Årets formidler”

Udsendt d. 5. september 2008

Den 61-årige lektor Ulrik Søchting fra Biologisk Institut på Københavns Universitet får prisen som ”Årets formidler” på Det Naturvidenskabelige Fakultet. Prisen er på 25.000 kr. og uddeles af en dommerkomite under ledelse af prodekan i formidling på Det Naturvidenskabelige Fakultet, Kathrine Richardson. Uddelingen af prisen sker ved Det Naturvidenskabelige Fakultets kandidatfest fredag den 5. september kl. 15.00 i Københavns Universitets festsal.

Over 15.000 besøgende – kun overgået af tilstrømningen af gæster til Folketinget, var resultatet, da Botanisk Have holdt aften-åbent under Kulturnatten i København sidste år. Og der var nok at byde på for de mange gæster. Bål, løvebrøl og hvislende slange-lyde kom fra mørket, mens ansatte i haven fortalte om botanikkens forunderlige verden, og levende musik forplantede sig under nattehimlen. Og for de mere vovede var der ”Det botaniske rædselskabinet” i form af kødædende planter - og til gourmeterne gode råd om svampe, alt imens andre kunne nyde en stille drink i Cafe Paradis.

Primus motor i dette festfyrværkeri af et arrangement var den 61-årige lektor Ulrik Søchting, Biologisk Institut på Københavns Universitet, som også er en af de personer i Danmark, som ved mest om svampe.

Derfor var han en oplagt kandidat til prisen som ”Årets formidler” på Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

I sin indstilling af Ulrik Søchting til formidlingsprisen, skrev hans kollega på Biologisk Institut, lektor Thomas Læssøe, at:

”Ulrik Søchting gennem sin 40-årige karriere på Københavns Universitet har været en utrættelig formidler. Indenfor de seneste tre år har han stået i spidsen for så vægtige arrangementer som Svampefestivalen og Kulturnatten sidste år. Han har skrevet et stort antal formidlende skrifter, ledet et stort antal offentlige ekskursioner, sidder i diverse formidlings- og rekrutteringsudvalg. Han er efter min mening en oplagt kandidat til formidlingsprisen 2008”.

Denne opfordring fulgte dommerkomiteen under ledelse af prodekan i formidling på Det Naturvidenskabelige Fakultet, Kathrine Richardson, sammen med dekan Nils O. Andersen og kommunikationschef Joakim Groth.

Kathrine Richardson siger i forbindelse med prisoverrækkelsen:

”Vi er glade for at tildele Ulrik Søchting årets formidlingspris på Det Naturvidenskabelige Institut. Og da Ulrik er en udpræget svampemand, er det på sin plads at bruge den gamle Dirch Passer-vittighed, ”at alle svampe er spiselige – det er bare virkningen, der er forskellig”. På samme måde er det med formidling. Der er god og dårlig formidling. Ulrik forstår ikke alene at få indfanget publikum med sine ord gennem sine mange foredrag, skrifter og arrangementer. Han er også en eventmager, som kulturnatten i Botanisk Have viste i al sin mangfoldighed. Og da formidling overfor omverdenen er yderst vigtig for universitetsverdenen – for at samfundet kan få glæde af vores forskning og resultater – så er Ulrik absolut den person, der fortjener årets formidlingspris på Det Naturvidenskabelige fakultet”.

Ulrik Søchting er meget glad for prisen og fremhæver især sit speciale - svampe:

”Jeg er glad for at modtage prisen, fordi den sætter fokus på betydningen af god formidling til befolkningen udenfor universitetet. Vi, der beskæftiger os med svampe, har altid dyrket en bred kontaktflade med tusinder af svampeinteresserede danskere. Jeg mener, at vi har pligt til at formidle både den aktuelle forskning, men også de mindre langhårede, gode historier, som kan øge omverdenens viden om og forståelse for den omgivende natur, og hvad vi gør ved den. Og det er muligt at kombinere forskningsresultater, kunst og kultur. Det viste sig tydeligt, da jeg sammen med Jette Dahl Møller fra Botanisk Have og en stab af dygtige medarbejdere sidste år arrangerede ”Kulturnat i Haven”. I år fokuserer vi på Biologisk Institut intensivt på gymnasieelever og egne forskningsprojekter. PR-medarbejdere er OK, men når det gøres godt, formidler ingen bedre end de forskere, der fremlægger projekter, de brænder for. Mit forfængelige mål er naturligvis, at vores studerende har lært af oplevelserne, og at vi har øget Københavns Universitets good-will i almindelighed. Og når det gælder mit speciale svampe, så har de altid været opfattet som smukke, skumle og mystiske, fulde af gode historier, der trygler om at blive fortalt. Og så er det tilbagevendende suk. Generelt er der meget lidt akademisk kredit i formidling – måske bortset fra en pris i ny og næ. Det må vi lave om på, fordi vi har en forpligtelse overfor samfundet i den sammenhæng,” understreger prismodtageren Ulrik Søchting.