Knækkende knæ er attraktive

Udsendt d. 4. november 2008

Det kan høres flere hundrede meter væk, når de store eland-hanner laver knæklyde med knæene.

Formålet er at holde rivaler fra hunnerne. Der er mange måder, hanner kan demonstrere deres seksuelle overlegenhed på: Gorillaer slår sig for brystet, påfugle viser deres imponerende halefjer - og de store eland-antiloper på den afrikanske savanne "knækker knæ" for at vise deres styrke over for konkurrenter, som vil i lag med hunnerne. Forskerne Torben Dabelsteen fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet og Jakob Bro-Jørgensen fra Zoological Society i London beskriver i det videnskabelige tidsskrift BMC Biology, hvordan eland-hannen viser sin dominans over for andre lystne hanner, uden at det kommer til egentlige kamphandlinger.

De to biologer har studeret antiloperne inden for et 400 kvadratkilometer stort område i Kenya. De har opdaget, at eland-hannerne bruger en vifte af forskellige signaler til at vise rivaler deres styrke, baseret på størrelse, alder og aggression.

- Rivaler bruger ofte signaler til at vise deres kampstyrke og derved løse konflikter uden at risikere de høje omkostninger, der er forbundet med decideret kamp, siger Jakob Bro-Jørgensen.

Ud over de knækkende eller klikkende knæ, som ifølge forskerne er en pålidelig indikator for kropsstørrelsen, kan eland-hannen også bruge den løse hud under halsen ("pludderkødet") til at vise sin alder.

- Alder er et godt udtryk for kamperfaring og kan også signalere, at hannen "ikke har noget at tabe" og derfor vil være en farligere modstander, skriver forfatterne i artiklen.

Endelig afspejler mørkheden af skindet ifølge forskerne endnu en underliggende variabel, sandsynligvis en androgen-betinget aggressivitet (androgen er et mandligt hormon). Alle disse indikatorer tjener det nyttige formål, at hannens rivaler kan vurdere hans styrke, og udmarvende konflikter således kan undgås.

Det kan høres flere hundrede meter væk, når antilopen knækker knæ. Lyden menes at stamme fra en sene, der glider hen over en af knoglerne i benet, og det kan ifølge forskerne forklare, hvorfor "knækket" harmonerer med kroppens størrelse.

- Senen opfører sig i dette tilfælde som en streng, der slås an, og frekvensen af lyde fra en streng hænger sammen med både dens længde og diameter. Så lydens dybde vil forstærkes, jo større knoglerne er, skriver Jakob Bro-Jørgensen og Torben Dabelsteen i BMC Biology.

Se video her