18. maj 2011

Mikroskopiske planter kan redde livet i havene

I tilfælde af naturkatastrofer kan havets planteplankton have en afgørende betydning for overlevelsen af liv i havet. Ny forskning viser nemlig, at planteplankton kunne genstarte fotosyntesen efter det store meteornedslag for ca. 65 millioner år siden. En naturkatastrofe, der var skyld i massive ødelæggelser og udryddelse af det meste liv på jorden.

Planteplankton står for over halvdelen af produktionen af ilt på jorden. Et forskerhold fra blandt andet Biologisk Institut, Københavns Universitet har vist, at visse planktonarter (dinoflagellater) er særdeles modstandsdygtige under selv ekstreme forhold. De kan overleve globale katastrofer og ligge i dvale i op til et århundrede. Når forholdene forbedres, genstarter dinoflagellaterne fotosyntesen, hvorved ilt igen kan dannes og liv opstå.

Sådanne typer af dinoflagellater kunne genstarte fotosyntesen for ca. 65 millioner år siden, hvor kraftige meteornedslag forårsagede massive ødelæggelser og masseudslettelse af det meste liv på jorden. Ph.d. studerende Sofia Ribeiro fra Biologisk Institut har sammen med forskerkolleger undersøgt dinoflagellater fra en fjord i Sverige. Forskerteamet har nu vist, at selv planteplanktons hvilestadier, der har ligget begravet i havbunden i næsten et århundrede, pludselig kan vågne op af dvale, når blandt andet lys, varme og/eller næringsforholdene bliver gunstige nok, og være fuldt funktionsdygtige.

”Disse undersøgelser overrasker og viser os, at 100 års søvn ikke er noget problem for små havbeboere”, siger Sofia Ribeiro, der sammen med et dansk/portugisisk forskerteam i denne uge har offentliggjort resultaterne i tidsskriftet Nature Communications.

Kontakt
Ph.d.-studerende Sofia Ribeiro, Biologisk Institut, Københavns Universitet, tlf.: 3532 2302, e-mail: sribeiro@bio.ku.dk
Lektor Marianne Ellegaard, Biologisk Institut, Københavns Universitet, tlf. 3532 2292, email: me@bio.ku.dk

Link til artikel