03. februar 2011

Plejefar for eksotiske fisk på afveje

Den 44-årige chef for Øresundsakvariet i Helsingør, Jens Peder Jeppesen, får årets formidlingspris på Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, KU.

Jens Peder Jeppesen får prisen og de 25.000 kr., som følger med, for sine usædvanlige evner til at formidle oplysninger om havet – især overfor børn og unge.

Siden han i 1997 blev chef for Øresundsakvariet, som hører under Biologisk Institut på Københavns Universitet, er antallet af besøgende steget støt til ca. 50.000 gæster om året. Mange af dem er børn og unge – ca. 20.000 – hvoraf en stor del af dem får undervisning i havets mysterier og får lejlighed til at stikke hovedet under overfladen i Øresunds vande.

Og det er ikke så lidt, hvad der skjuler sig under overfladen i Øresund. Trods det, at Øresund er et af de mest trafikerede farvande i verden, er der alligevel et myldrende liv på bunden i forhold til mange andre danske farvande, hvor bl.a. trawlfiskeri er en væsentlig årsag til, at de er omdannet til rene ørkener.

Men det er ikke kun Øresund, som akvariet beskæftiger sig med – trods navnet.

Jens Peder Jeppesen optræder ofte i medierne som plejefar for fremmede fisk, der er kommet på afvigerkurs i danske farvande, og som får logi i Øresundsakvariet eller bliver dissekeret til videnskabelig brug.

Og det er alle mulige slags fisk fra en grønlandshaj på over 2 meter til eksotiske fisk som klumpfisk, Sct. Petersfisk og til ottearmede blæksprutter, der bl.a. har optrådt i TV2s Nytårsshow som spåkoner, der kunne forudsige fremtiden om kommende statsministre og landstrænere i fodbold.

Prisen overrækkes
Fredag den 4. februar kl. 14.00
Øresundsakvariet, Strandpromenaden 5, 3000 Helsingør

Jens Peder Jeppesen på mobil 28 75 19 70
eller journalist Svend Thaning på 28 75 42 81

Det Naturvidenskabelige Fakultets formidlingspris er ikke den første pris Jens Peder Jeppesen modtager. Foto: Birgit Thorell (klik på billedet for at hente en stor udgave som frit kan benyttes, når blot fotografen krediteres).