Nyheder fra Biologisk Institut – Biologisk Institut - Københavns Universitet

BIO > Nyheder fra Biologisk ...

Nyheder fra Biologisk Institut

• 04.04.2017

Sygdomsbehandling i fiskeopdræt

Fisk i opdræt og akvakulturer er udsat for sygdomme. I dag benyttes primært antibiotika som sygdomsbekæmpelse, men alternativer er strengt nødvendige for at reducere truslen fra antibiotikaresistens. Forskere fra blandt andet Københavns Universitet er langt i udviklingen af nye og mere bæredygtige behandlingsformer. »

• 23.03.2017

Nyt cluster i strukturel biologi på Københavns Universitet

Københavns Universitet etablerer et nyt cluster, ISBUC, der samler forskere med interesse i cellers strukturelle biologi på tværs af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Dermed er der etableret en stærk ramme, der gør forskningen i strukturel biologi lettere tilgængelig for andre forskere, og som kan få stor betydning for fremtidig forskning i menneskers helbred og sygdomme samt i anvendelsen af biomolekyler i bioteknologi og medicin. »

• 06.03.2017

Biomedicinsk teknik giver gennembrud i koralforskningen

Forskere ved Biologisk Institut, Københavns Universitet, University of Technology Sydney (Australien) og Oregon Health University (USA) har anvendt en velkendt biomedicinsk teknik, optisk koheræns tomografi (OCT) til banebrydende studier af levende korallers struktur. Resultaterne er netop publiceret i det ansete interdisciplinære tidskrift Journal of the Royal Society Interface. »

• 01.02.2017

Hvornår opnås den bedste natur i nye søer?

I de sidste 30 år er der skabt omkring 50 nye større søer i Danmark for at forbedre naturen og mindske forureningen af nedstrøms fjorde. De nye søer har beriget landskabet og de rekreative muligheder. Men deres vandkvalitet og biodiversitet er utilstrækkelig kendt. Derfor har Aage V. Jensen Naturfond bevilget et større millionbeløb til elleve universitetsforskere fra København, Århus og Odense for at studere 30 nye søer rundt om i landet. Forskerne skal finde svar på, hvordan man bedst designer og forvalter nye søer, og hvor i landet chancerne er størst for at opnå et rigt plante- og dyreliv. »

• 30.01.2017

Sådan kommunikerer celler med hinanden

Primære cilier er antenne-lignende strukturer, der findes på overfladen af de fleste celler i kroppen, og som er vigtige for kommunikationen mellem de forskellige celler. Hvis cilierne er defekte, fungerer kommunikationen mellem cellerne ikke, hvilket går ud over deres evne til at regulere flere vigtige cellulære processer. I sidste ende kan det føre til alvorlige sygdomme, der kan påvirke næsten alle organer og væv i kroppen, både under fosterudvikling og hos voksne. »