Nyheder fra Biologisk Institut – Biologisk Institut - Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

BIO > Nyheder fra Biologisk ...

Nyheder fra Biologisk Institut

 • 04.04.2017

  Sygdomsbehandling i fiskeopdræt

  Fisk i opdræt og akvakulturer er udsat for sygdomme. I dag benyttes primært antibiotika som sygdomsbekæmpelse, men alternativer er strengt nødvendige for at reducere truslen fra antibiotikaresistens. Forskere fra blandt andet Københavns Universitet er langt i udviklingen af nye og mere bæredygtige behandlingsformer. »

 • 23.03.2017

  Nyt cluster i strukturel biologi på Københavns Universitet

  Københavns Universitet etablerer et nyt cluster, ISBUC, der samler forskere med interesse i cellers strukturelle biologi på tværs af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Dermed er der etableret en stærk ramme, der gør forskningen i strukturel biologi lettere tilgængelig for andre forskere, og som kan få stor betydning for fremtidig forskning i menneskers helbred og sygdomme samt i anvendelsen af biomolekyler i bioteknologi og medicin. »

 • 06.03.2017

  Biomedicinsk teknik giver gennembrud i koralforskningen

  Forskere ved Biologisk Institut, Københavns Universitet, University of Technology Sydney (Australien) og Oregon Health University (USA) har anvendt en velkendt biomedicinsk teknik, optisk koheræns tomografi (OCT) til banebrydende studier af levende korallers struktur. Resultaterne er netop publiceret i det ansete interdisciplinære tidskrift Journal of the Royal Society Interface. »

 • 01.02.2017

  Hvornår opnås den bedste natur i nye søer?

  I de sidste 30 år er der skabt omkring 50 nye større søer i Danmark for at forbedre naturen og mindske forureningen af nedstrøms fjorde. De nye søer har beriget landskabet og de rekreative muligheder. Men deres vandkvalitet og biodiversitet er utilstrækkelig kendt. Derfor har Aage V. Jensen Naturfond bevilget et større millionbeløb til elleve universitetsforskere fra København, Århus og Odense for at studere 30 nye søer rundt om i landet. Forskerne skal finde svar på, hvordan man bedst designer og forvalter nye søer, og hvor i landet chancerne er størst for at opnå et rigt plante- og dyreliv. »

 • 30.01.2017

  Sådan kommunikerer celler med hinanden

  Primære cilier er antenne-lignende strukturer, der findes på overfladen af de fleste celler i kroppen, og som er vigtige for kommunikationen mellem de forskellige celler. Hvis cilierne er defekte, fungerer kommunikationen mellem cellerne ikke, hvilket går ud over deres evne til at regulere flere vigtige cellulære processer. I sidste ende kan det føre til alvorlige sygdomme, der kan påvirke næsten alle organer og væv i kroppen, både under fosterudvikling og hos voksne. »

 • 16.12.2016

  Sådan overlever bakterier antibiotika-behandling

  Forskere over hele verden arbejder hårdt på at vinde kampen mod multiresistente bakterier. En ny publikation fra BASP Centret, Københavns Universitet afslører nu, hvordan selv følsomme bakterier ofte formår at overleve antibiotika behandling – de såkaldte ’persister celler’.  »

 • 12.12.2016

  ERC Consolidator grant 2016

  Lektor Peter Brodersen, Sektion for Bioinformatik og RNA Biologi, Biologisk Institut har netop modtaget nyheden om, at han modtager et prestigefyldt ERC Consolidator Grant fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC). »

 • 08.12.2016

  Jorden afgiver mere CO2 til atmosfæren når temperaturen stiger

  Der frigives mere CO2 fra jordsystemer verden over ved en opvarmning – mere end man hidtil har troet. Det er konklusionen fra en tværgående analyse på baggrund af 49 opvarmningsforsøg fra hele verden, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature. Biologisk Institut ved Københavns Universitet deltog i undersøgelsen med målinger fra et langsigtet opvarmingsforsøg i Nordsverige.   »

 • 29.11.2016

  Bakterier bruger kommunikation til at aktivere deres immunsystem

  Bakterier kan, ligesom alle andre levende organismer, blive angrebet af virus og der er et konstant våbenkapløb mellem bakterier og deres vira, som også kaldes bakteriofager (fager). Det mest sofistikerede anti-fag forsvarssystem bakterier har udviklet er et adaptivt immunsystem, kaldet CRISPR-Cas. Et system, som måske kan vise sig banebrydende i kampen mod multiresistente bakterier. »

 • 29.11.2016

  Furesøen glemmer ikke forureningen

  Data fra de sidste mere end 100 år afslører, at Danmarks dybeste sø, Furesøen i Nordsjælland har en lang ”hukommelse”. Det betyder, at søen ”husker” mange års forurening længe efter den er bragt til ophør. Konsekvenserne både af forurening - og af forureningsbekæmpelse – opnår først fuld effekt med flere årtiers forsinkelse. »