Nyheder fra Biologisk Institut – Biologisk Institut - Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

BIO > Nyheder fra Biologisk ...

Nyheder fra Biologisk Institut

 • 19.06.2017

  Tarmbakterier i kampen mod overvægt

  Sammensætningen af bakterier i tarmene spiller en stor rolle for udvikling af overvægt. Ny forskning fra samarbejdet mellem Biologisk Institut, Københavns Universitet og forskningsgrupper i Kina giver ny viden om samspillet mellem tarmens bakterier og fedme.  »

 • 01.06.2017

  Danmarks vandplanter - nyt stort bogværk

  Efter tre års arbejde udgiver de to jyske vandplanteeksperter Jens Chr. Schou og Bjarne Moeslund sammen med KU-ferskvandsbiologerne Lars Båstrup-Spohr og Kaj Sand-Jensen et stort gennemillustreret værk om Danmarks vandplanter. Værket vil styrke studier af biodiversitet og miljøtilstand i søer, vandløb og kystvande. »

 • 18.05.2017

  Ny forskning giver hurtigere diagnoser

  Forskere fra Biologisk Institut på Københavns Universitet har udviklet en opsigtsvækkende metode, der kan forudsige konsekvenserne af mutationer i DNA langt mere effektivt end i dag. Metoden kan ikke bare gøre behandlinger mere effektive, fordi der kan sættes ind i tide, men kan også være med til at give mennesker med arvelige sygdomme hurtigere og mere nøjagtige diagnoser. »

 • 16.05.2017

  Tilbageblik på den danske natur

  Professor Kaj Sand-Jensens bog ’Mit liv med bondelandets natur’ – udkommer på Gyldendal tirsdag d. 16/5-17. Det er en personlig beretning om den danske natur på godt og ondt fra drengetiden ved Limfjorden i Jylland til nutiden på Sjælland ved Furesøen og Grib Skov.

   

  »

 • 04.04.2017

  Sygdomsbehandling i fiskeopdræt

  Fisk i opdræt og akvakulturer er udsat for sygdomme. I dag benyttes primært antibiotika som sygdomsbekæmpelse, men alternativer er strengt nødvendige for at reducere truslen fra antibiotikaresistens. Forskere fra blandt andet Københavns Universitet er langt i udviklingen af nye og mere bæredygtige behandlingsformer. »

 • 23.03.2017

  Nyt cluster i strukturel biologi på Københavns Universitet

  Københavns Universitet etablerer et nyt cluster, ISBUC, der samler forskere med interesse i cellers strukturelle biologi på tværs af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Dermed er der etableret en stærk ramme, der gør forskningen i strukturel biologi lettere tilgængelig for andre forskere, og som kan få stor betydning for fremtidig forskning i menneskers helbred og sygdomme samt i anvendelsen af biomolekyler i bioteknologi og medicin. »

 • 06.03.2017

  Biomedicinsk teknik giver gennembrud i koralforskningen

  Forskere ved Biologisk Institut, Københavns Universitet, University of Technology Sydney (Australien) og Oregon Health University (USA) har anvendt en velkendt biomedicinsk teknik, optisk koheræns tomografi (OCT) til banebrydende studier af levende korallers struktur. Resultaterne er netop publiceret i det ansete interdisciplinære tidskrift Journal of the Royal Society Interface. »

 • 01.02.2017

  Hvornår opnås den bedste natur i nye søer?

  I de sidste 30 år er der skabt omkring 50 nye større søer i Danmark for at forbedre naturen og mindske forureningen af nedstrøms fjorde. De nye søer har beriget landskabet og de rekreative muligheder. Men deres vandkvalitet og biodiversitet er utilstrækkelig kendt. Derfor har Aage V. Jensen Naturfond bevilget et større millionbeløb til elleve universitetsforskere fra København, Århus og Odense for at studere 30 nye søer rundt om i landet. Forskerne skal finde svar på, hvordan man bedst designer og forvalter nye søer, og hvor i landet chancerne er størst for at opnå et rigt plante- og dyreliv. »

 • 30.01.2017

  Sådan kommunikerer celler med hinanden

  Primære cilier er antenne-lignende strukturer, der findes på overfladen af de fleste celler i kroppen, og som er vigtige for kommunikationen mellem de forskellige celler. Hvis cilierne er defekte, fungerer kommunikationen mellem cellerne ikke, hvilket går ud over deres evne til at regulere flere vigtige cellulære processer. I sidste ende kan det føre til alvorlige sygdomme, der kan påvirke næsten alle organer og væv i kroppen, både under fosterudvikling og hos voksne. »

 • 16.12.2016

  Sådan overlever bakterier antibiotika-behandling

  Forskere over hele verden arbejder hårdt på at vinde kampen mod multiresistente bakterier. En ny publikation fra BASP Centret, Københavns Universitet afslører nu, hvordan selv følsomme bakterier ofte formår at overleve antibiotika behandling – de såkaldte ’persister celler’.  »