26. september 2024

Tre Villum Experiment bevillinger til forskere på Biologisk Institut

Pynt

Forskningsdirektør hos Villum Fonden Thomas Bjørnholm har i forbindelse med uddelingen sat ord på Experiment-programmet på fondens hjemmeside. Experiment-programmet giver vovede forskningsidéer en særlig chance. 

"Villum Experiment repræsenterer det uventede og det uprøvede. Her støtter vi forskere, der tør tage chancer, og vi ved, at nogle af disse projekter kan føre til banebrydende opdagelser. Vores mål er at give plads til ideer, der kan ændre verden – selvom de kan virke helt vilde i begyndelsen", siger Thomas Bjørnholm. Læs mere på fondens hjemmeside her

Tre af programmerne er uddelt til forskere, der er tilknyttet Biologisk Institut:

Portræt
Marie Curie Postdoctoral Fellow - Monica Rojas Triana

Marie Curie Postdoctoral Fellow - Monica Rojas Triana
Titel: "Is Circular DNA Transforming Plant Community Resilience to Environmental Stress?"
Bevilling: 1.9 mio DKK
Gener definerer de unikke træk ved arter. Opfattelsen af, at disse gener typisk ikke overføres mellem arter hos højere organismer, er et grundlæggende princip i genetik. Jeg vil gerne udfordre denne opfattelse ved at introducere begrebet 'communal gene streams (CGS)', hvor gener cirkulerer mellem plantearter. Disse gener, der bæres af cirkulært DNA, kan midlertidigt gavne værtsplanterne og fremme en kollektiv respons på miljømæssige udfordringer. Mit projekt sigter mod at teste denne hypotese gennem proof-of-concept-eksperimenter, der påviser tilstedeværelsen af cirkulært DNA mellem plantearter, som er forbundet via parasitplanter, og hvordan 'modtagerarterne' anvender det. Hvis det lykkes, kan det bane vejen til at studere 'lateral genoverførsel (LGT)' i højere organismer og åbne muligheden for at styrke plantesamfunds modstandsdygtighed over for klimaændringer.

___

Portræt
Lektor Anders Lydik Garm

Lektor Anders Garm
Titel: Do animals glow with invisible light?
Bevilling: 1,9. mio DKK
Havbørsteorme fra familien Alciopidae har kæmpe øjne, som er meget lysfølsomme, men de ser kun UV-lys. De er nataktive, og om natten er der næsten ingen UV-lys fra himmellegemer, så projektet tester hypotesen, at de alciopide orme producerer UV-bioluminescens og bruger det til synsstyret kommunikation med artsfæller. Det vil være første gang, at UV-bioluminescens er fundet i noget dyr, og det vil vise, at der med stor sandsynlighed findes en helt ny og uudforsket verden af bioluminescens usynlig for det menneskelige øje og for normale kameraer. Hypotesen vil blive testet i ormenes habitat og i laboratoriet med specielle ultra-følsomme UV-kameraer. Biokemien bag UV-bioluminescens vil også blive undersøgt med molekylære metoder. Biokemi, som producerer så energirigt lys, er på nuværende tidspunkt ukendt fra biologiske systemer, og en opdagelse af UV-bioluminescens vil blandt andet have stor indflydelse på vores forståelse af, hvordan kemiske interaktioner påvirker farven på bioluminescens.  

____

Portræt
Adjunkt Laura Arribas-Hernandez

Adjunkt Laura Arribas-Hernandez
Titel: A Plant Physico-Chemical Thermometer
Bevilling: 1,9 mio DKK

Spørgsmål et er, hvordan planter måler temperaturen om foråret for at begynde at vokse. Og formålet med projektet er at afsløre, hvilket fysisk-kemisk fænomen, der ligger til grund for denne temperaturafhængighed - og registrering - hos planter. Håbet er at etablere en klar sammenhæng mellem, hvad og hvornår planter styres af temperaturafhængighed og hvornår det er plantevækstregulatorer. 


Emner