26. januar 2016

Det danske vandmiljø endevendes på symposium i København

Ferskvandssymposium

Herhjemme har vi tradition for forvaltning af den danske natur på et vidensbaseret grundlag. For at dette fortsat skal fungere, er det nødvendigt, at forskning og forvaltning af den danske natur arbejder sammen. På et kommende Ferskvandssymposium 2016 på Københavns Universitet præsenteres den nyeste viden om ferskvand Det giver mulighed for, at ansatte i kommuner, styrelser, ministerier kommer i dialog med forskere og konsulenter.

Grane Langsø (foto: Mikkel René Andersen, Biologisk Institut)

Februar begynder i det danske ferskvandsmiljøs tegn. Den 1.–2. februar åbner Biologisk Institut, Københavns Universitet dørene for et omfattende nationalt symposium med mere end 200 deltagere fra forskellige ikke-statslige organisationer, Naturstyrelsen, Natur- og Miljøankenævn, kommunerne, private konsulentfirmaer og landets førende universiteter. 

- Vandmiljøet skal granskes, og vi skal hele tiden følge med i de danske søers og vandløbs tilstand. Vi skal holde godt øje med konsekvenserne af udbringning af gødning og udnyttelse af å-nære og sø-nære områder. Jeg ser derfor symposiet som en fantastisk mulighed for alle specialister på området at udveksle erfaringer og skabe konstruktivt samarbejde, siger lektor Ole Pedersen, Biologisk Institut.

Vi har haft flere succeser i Danmark for nylig. Genopretningen af Jyllands største sø, Filsø, har været et mirakel i forøget diversitet af vandplanter. Årtiers indsats i vandmiljøplanerne har også givet bonus i form af stærkt øget biodiversitet især i vandløbene.

- Men Danmark er ikke mere en duks i EU-regi, vi er blevet fodslæbende, fortsætter Ole Pedersen. Det betyder, at mange vandområder ikke lever op til målene og dermed  den økologiske tilstand. Og der er mange steder behov for naturgenopretning.

Center for Sørestaurering har i 10 år forsket i, hvordan danske søer bedst restaureres med henblik på at genskabe tidligere tiders biodiversitet – en viden, der præsenteres på Ferskvandssymposiet.

På symposiet venter flere overraskelser. Wesenberg-Lund prisen uddeles for 2. gang til en person og specialist i dansk ferskvandsmiljø, som har sat sig blivende spor for at højne naturværdierne i Danmark. Uddelingen finder sted på symposiets sidste dag.

- Vi har også sikret os, at studerende bliver rigt repræsenteret ved Ferskvandssymposiet. De udgør den kommende generation, der skal være med til at bære det danske vandmiljø sikkert ind i fremtiden, understreger  Ole Pedersen.

Læs mere om Ferskvandssymposiet 2016 på http://www.ferskvandssymposiet.dk.  Registrering er stadig muligt.

Kontakt:
Lektor, Ole Pedersen, Ferskvandsbiologisk sektion, Biologisk Institut
Mail: opedersen@bio.ku.dk, tlf. 23747641

Helle Blæsild, Kommunikation, Biologisk Institut
Mail: helleb@bio.ku.dk, tlf. 28752076