14. juni 2016

Christina Wilkens Olesen modtager DFFs forskningsbevilling

Sapere Aude

Ph.d. Christina Wilkens Olesen fra Sektion for Cellebiologi og Fysiologi har modtaget 144.000 kr. fra Sapere Aude, DFFs forskningsbevilling. Christinas forskningsprojekt handler om transport af membranproteiner i nyre epitelceller for at øge forståelsen af nyrernes kompleksitet.

Hemmeligheden bag nyrernes udvikling

Christina Wilken Olesens forskning består først og fremmest i at undersøge og klarlægge de transportveje og mekanismer, der anvendes af membranproteiner under nyreudvikling. Udvikling af nyrerne er en kompliceret proces, og en fejl i denne udviklingsproces kan lede til nedsat nyrefunktion samt en lang række andre nyresygdomme. Nyrerne består af forskellige typer af epitelceller, der alle udviser stor variation i deres transport og organisering af membranproteiner. Og denne forskning skal bidrage til en større forståelse af, hvordan nyrerne udvikles, og hvordan de varetager deres vigtige funktioner i kroppen.

Forskning i variation af genregulering

Det at undersøge proteintransport på celleniveau er yderst kompliceret og kræver ofte avancerede mikroskopteknikker. Langt hen ad vejen vil basal mikroskopi være tilstrækkeligt for dette projekt, dog er det ikke utænkeligt, at nogle af delelementerne i projektet vil kræve mere avancerede mikroskopiteknikker, såsom de anerkendte superresolution mikroskopimetoder.  Udvikling af nyrerne er yderst kompliceret og kræver et tæt sammenspil mellem mange cellulære mekanismer. En klarlægning samt større forståelse af disse mekanismer vil være af stor betydning for udvikling af behandlingsmuligheder for patienter med nedsat nyrefunktion eller andre nyresygdomme.   

Forskning af national interesse

De metoder, der anvendes i dette projekt til at undersøge transporten af membranproteiner under udvikling af nyrerne, er ikke specielt udbredt i Danmark, og et af målene er derfor at udbrede viden omkring anvendelsen af disse metoder herhjemme i Danmark. De anvendte metoder i projektet er ikke kun relevante for nyreforskningen, men kan anvendes i mange andre forskningsområder. Denne bevilling vil give Christina mulighed for at deltage i flere internationale konferencer, der vil være af stor vigtighed for udvidelse og etablering af et godt internationalt netværk og give mulighed for at udbrede kendskabet til nyreforskning.    

Info

Ph.d. Christina Wilkens Olesen (født 1986)
Sektion for Cellebiologi og Fysiologi, Biologisk Institut
Department of Cellular and Molecular Physiology, Yale Medical School, Yale University